Hoeveel beweging heeft een hond nodig?


Een veel gestelde vraag van baasjes is: hoeveel beweging heeft een hond nodig? Er is ontzettend veel overgeschreven en er zijn veel gedachtes over. De ene zegt minimaal één wandeling van half uur, de ander zegt nee, minimaal één wandeling van 45 minuten, de ander zegt: nee, je hond veel meer nodig of nee, het gaat niet om de afstand maar om.. Eigenlijk zie je door de bomen het bos niet meer.  

Want als baasje weet dat je hond beweging nodig heeft maar hoeveel beweging heeft een hond nodig? Laten we eerst eens kijken hoe het instinct werkt van een roofdier. Want soms vergeten we het misschien maar je hond is een roofdier, namelijk Canis lupus familiaris. Wanneer je weleens in Afrika bent geweest en je kijkt naar roofdieren in de natuur dan zien je dat roofdieren het heerlijk vinden om lekker te liggen luieren. Sommigen liggen te zonnen op hun rug, anderen hangen in een boom in de schaduw rond. Maar wanneer het begint te schemeren zie je iets heel anders terug. Je ziet roofdieren die lange afstanden afleggen om hun territorium af te zetten, te jagen en samen te spelen.

Wat heeft dit te maken met onze hond? 

Net als een leeuw houdt ook een enorm hond van luieren, sommige baasjes herkennen bij hun hond ook dat ze het heerlijk vinden om te liggen in de zon. Te snurken in een mandje en kunnen genieten van het gewoon liggen buiten en turen over een veld. Op die momenten zou je misschien eerder denken dat een hond lui is. Aan de andere kant heeft een roofdier ook spanning nodig, de spanning van de jacht, van het bewegen en er op uit te trekken met elkaar.

Deze spanning bouwt op wanneer je hond de mogelijkheid heeft om in de verte te turen. Hun neus beweegt continue door alle luchtjes die de wind meebrengt en hun ogen zoeken naar dat wat hun neus aan informatie binnenbrengt. Wanneer ik kijk naar onze eigen honden en ze liggen te turen over het weiland, dan weet ik wat de wind onder andere met zich meebrengt, luchtjes van hazen, vossen, reeën, ratten, muizen, kikkers, mollen, wezels, vogels, katten, andere honden en mensen die in de buurt lopen. Maar er is natuurlijk nog veel meer wat de wind meebrengt. Deze luchtjes doen iets met mijn honden.  
 

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Er zijn hier verschillende punten die je mee wilt nemen. De kwaliteit van de beweging, de intensiteit van de beweging en natuurlijk de behoefte van je hond. Laten we eerst eens kijken wat bewegen te maken heeft met de behoefte van je hond. 

We hebben een grote tuin en meerdere honden. Je zou denken dat ze zich kunnen vermaken met elkaar en niet zoveel beweging nodig hebben. Een tijdje geleden was ik ziek en ik heb die week mijzelf er wat makkelijk vanaf gemaakt met uitlaten. Natuurlijk laat ik mijn honden altijd uit. Maar ik heb de intensiteit en de afstand van mijn wandelingen veel kleiner gemaakt. De eerste dagen gaf dit nog geen problemen. De honden vermaakten zich prima met elkaar overdag in de tuin en paard-rijbak.

Maar toen begonnen de eerste dingen op te vallen

Mijn honden begonnen meer te reageren op geluiden, meer te jagen in de tuin, te trekken aan de riem, één begon tegen ons op te springen terwijl deze dat nooit heeft gedaan. Ook merkte ik dat ze minder scherp waren met luisteren, natuurlijk kwamen ze als ik ze riep, maar ik miste iets aan ze. Heeft dit nou allemaal met de hoeveelheid beweging te maken in één week?  
 
Ik denk het niet. Maar samen met het mindere bewegen voorzag ik die week ook minder in de intensiteit en kwaliteit van hun beweging. Onze ene hond Liv mag namelijk jagen, nee, niet op dieren, ik hou ontzettend veel van dieren. Ze ze mag jagen op een handschoen die ik aan een touw heb vastgemaakt. Dit jagen doet ze een aantal keer per week. Liv is een echte werkhond met een enorme drift om te werken, dit jagen is voor haar een echte uitlaatklep. Iets wat ze echt nodig heeft om ‘normaal’ als hond te functioneren. Sterker nog, als ik dit achterwege laat, begint ze in de tuin uit te vallen of eigenlijk te jagen auto’s die voorbij rijden. Niet omdat ze een probleem heeft met auto’s maar omdat ze in haar hoofd heel druk wordt en haar werklust niet vervuld raakt.  

Hoeveel beweging heeft je hond nodig?

In Bulgarije hebben ze bij een groep zwerfhonden trackers geplaatst. Dit hebben ze gedaan omdat ze wilde onderzoeken welke leef routine de hond hadden. De honden waren altijd individueel in de stad te vinden en werden bijna niet samen gezien. De honden lagen eigenlijk altijd te slapen en scharrelden bij de vuilnisbakken. Met deze trackers kwamen ze er achter de roedel honden in de stad, iedere avond samen kwam. De honden trokken naar de bergen en werkten als roedel samen, waarbij ze regelmatig een hert vingen en op aten. De volgende ochtend lagen de honden weer lekker te chillen in de stad. Het aantal kilometer wat deze honden iedere nacht liepen was ongeveer 30. Dit is exclusief de paar kilometers die de honden liepen in de stad op hun scharreltochtjes.  

In welke behoefte werd voorzien? Dat zijn er ontzettend veel. De honden werkten samen als een team. Ze kregen leiding, van de honden die de leiding namen in de jacht. Ze tuurden, speurden, scharrelden, snuffelden, renden, ze haalden alles uit de kast om het hert samen te vangen. Daarna aten ze het hert op. Zo werd dus een heleboel natuurlijke behoefte van deze honden voldaan. Ook werd hiermee het mysterie opgelost dat de populatie herten omlaagging. Meer over dit en andere onderzoeken kun je lezen in mijn boek: ‘’25 lessen voor je buitenlandse hond.’’ 

Wat denk jij dat een hond nodig heeft en voorzie je daarin ook?

We zien onze honden vaak als familie, gezinsleden, dat zijn ze ook. Ik zie mijn honden ook zo. Maar we vergeten hierbij wel eens dat onze honden andere behoeften hebben dan wij dat hebben. Het instinct en de natuur zit nog steeds in je hond ook wanneer je deze in huis haalt.

Degene die mij kennen weten dat ik actief ben met paarden. Gelukkig zien wij als mensen steeds meer dat we onze paarden natuurlijker moeten houden. Daarmee bedoel ik dat we ze een stukje vrijheid moeten geven wat betreft beweging en onbeperkte toegang tot ruwvoer willen geven. Dat ze samenleven met andere paarden en hun leefomgeving zo natuurlijk mogelijk maken, wanneer we dit doen voorkomt dat veel gedragsproblemen. Het helpt bij het voorkomen van afwijkend (onnatuurlijk of ook wel stereotiep) gedrag, blessures en protest met rijden.

Hetzelfde geldt voor onze hond wanneer wij kijken wat deze echt nodig heeft. Dan geven wij hem de kans om zich te ontwikkelen in wat hij echt is. Honden hebben namelijk een groot aanpassingsvermogen. Zoals jij wilt dat je hond zich gedraagt, doet je hond dit. Er is een verschil in wat wij willen en communiceren naar onze hond. Onze hond doet wat jij uitstraalt en communiceert. Nee, daarmee zeg ik niet dat ieder probleem door de eigenaar komt, maar wij zeggen nogal eens A terwijl we eigenlijk B willen. We kunnen zoveel dingen voorkomen of verhelpen door te kijken naar dat wat onze hond nodig heeft. Gun jij je hond dat deze ook echt hond mag zijn?  

Wat kan ik voor je doen?  

Als je er niet uitkomt, neem dan contact met mij op, ik heb veel ervaring met buitenlandse honden en ik leer je graag door met je mee te kijken naar wat jou nodig heeft van jou. Welke kaders je wilt aanbrengen, hoe je natuurlijk gedrag kunt gaan inzetten bij je hond en hoe je nog meer kunt gaan samenwerken! 

Op de hoogte blijven

Please wait...

Gelukt! Je staat op de lijst.