Heb jij een hond met uitvalgedrag? Krijg je bij het zien van een andere hond een “oh jee” gevoel? Ga je na de wandeling weer op internet zoeken wat je er toch aan moet doen om dit te laten stoppen omdat de wandeling allesbehalve ontspannen is en je hier zorgen en stress van krijgt? Misschien schaam jij je zelfs voor het gedrag van je hond door de opmerkingen van de mensen in je omgeving. Opmerkingen zoals: ”zo dat is een pittig hondje” of ”daar moet je echt iets aan doen.” Vaak wordt een hond als lastig gezien, maar is je hond lastig? Of heeft deze ergens last van?
Wanneer je een hond met uitvalgedrag hebt levert dit ontzettend veel stress op, zowel voor jou als baasje als voor je hond. Ons leven is drastisch veranderd sinds de komst van internet. Zelfs je fietsband kun je leren plakken met de handige filmpjes van YouTube. Ook zijn er ontzettend veel filmpjes te vinden over het uitvallen van honden en wat je hieraan zou kunnen doen.
Tijdens je zoektocht op internet over een hond met uitvalgedrag..
Kom je trucjes tegen die vallen onder een overlevingstechniek. Dat betekent dat het geoorloofd is om iets te vragen aan je hond wat hem op dat moment helpt om erger te voorkomen. Maar dit geeft geen verandering voor het gedrag zelf. Dus ook al is het fijn hulpmiddel, daar is je hond nog niet mee geholpen. Een hulpmiddel is namelijk een tijdelijke oplossing. Net zoals je meestal ook niet met zijwieltjes blijft fietsen voor de rest van je leven. De oorzaak van het gedrag, de echte vraag van je hond, neem je daar niet mee weg. Waarom is het zo lastig? Gedrag wat wij zien komt in werkelijkheid van binnenuit. Daar binnen in je hond zit dus ook de oplossing.
Je kunt dit vergelijken met het volgen van een dieet. De zomer staat weer voor de deur en sommige willen een paar opgebouwde winter kilo’s kwijt zien te raken. Ze gaan gezond eten, sporten en voor ze het weten staan ze tevreden op de weegschaal. Ze leven nog slank en gelukkig. Tenminste dat is wat je altijd hoort en ziet tijdens reclames en filmpjes over dit onderwerp. Maar de praktijk is vaak anders. In de praktijk is het vaak lastig voor mensen om het gewicht dat ze hebben verloren er ook vanaf te houden.
Help, een hond met uitvalgedrag!
Je kunt je hond pas echt helpen als je achter de oorzaak komt. Waarom doet je hond dit? Oorzaken voor een hond met uitvalgedrag kunnen zijn:
- Spanning
- Opwinding
- Onzekerheid/angst
- Stress
- Leerervaring
- Trauma
- Niet goed gesocialiseerd
- Te weinig structuur en duidelijkheid
- Pijn/ Lichamelijk ongemak
- Een spiegel van jouw gedrag
- Miscommunicatie
- En er zijn nog veel andere mogelijkheden
Je ziet dus dat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn waarom je hond uitvalt, onzekerheid speelt vaak mee in dit gedrag. Maar alleen je hond zelfverzekerder maken veranderd niets aan dit gedrag. Er is meer nodig om voor je hond echt het verschil te kunnen maken. Daarnaast is de kans groot dat jij als baasje door de ervaringen heen ook steeds meer spanning bent gaan opbouwen bij het zien van een andere hond. Ook dit heeft een extra invloed op onze hond, jij gaat je anders gedragen, je lichaam reageert hierop en je hond natuurlijk ook.
Mijn hond valt uit zonder reden
Baasjes zeggen vaak het gedrag ontstaat ‘ineens’. Er is geen aanleiding, maar bedenk dat er altijd een dieperliggende oorzaak is voor het gedrag van je hond. Dat het binnen in je hond is ontstaan en is gegroeid. Wanneer ik over straat ga zie ik ontzettend veel signalen die honden afgeven naar hun baasjes maar de meeste baasjes hebben geen idee van wat de hond allemaal communiceert. Een hond begint klein in zijn communicatie maar de opbouw wordt steeds groter en duidelijker, naarmate er niemand luistert. Dat is ook precies de reden waarom je dit niet kunt oplossen met tips zonder dat iemand je hond ziet.
De hond van de buurvrouw
De buurvrouw heeft hulp gehad van een gedragstherapeut en deze heb ik ook toegepast. Het werkte in het begin maar nu niet meer. Hoe kan dit? De hond van de buurvrouw is een eigen individu met een eigen probleem en eigen lichaamstaal. Jouw hond is niet de hond van de buurvrouw. Je kunt het vergelijken als een kindje valt en zijn arm breekt, bij het zoontje van de buurvrouw hebben ze zijn arm in het gips gezet. De kinderen zijn ongeveer even oud, betekent dit dan dat jij gewoon zelf ook gips om de arm van je kindje kunt doen of lijkt het je toch verstandig om naar het ziekenhuis te gaan? Ik hoop het laatste 😉 dit is natuurlijk een belachelijk voorbeeld.
Het is helaas wel een voorbeeld die we vaak terugzien in de praktijk met onze hond. We delen op een forum onze ideeën over gedrag en de oplossingen. We leren op internet uit blogs of filmpjes wat we moeten doen. Maar waarom is er een gipskamer als we toch al weten dat je een gebroken arm in het gips zet? Omdat het erg afhankelijk is waar de breuk zit en wat voor breuk het is.
Hoe herken je een hond met uitvalgedrag?
Bij een uitvallende hond denken vaak direct aan een hond die blaft en trekt aan de riem. Maar zo begint het nooit! Daarvoor beginnen er al kleinere signalen, deze noemen we stresssignalen. Dat zijn de eerst tekenen dat een hond zich niet op zijn gemak voelt. Een beetje stress is normaal, maar bouwt dit op of geeft je hond aan dat deze hulp nodig heeft van jou en jij mist deze signalen, dan voelt de hond zich alleen gelaten en gaat het zelf oplossen.
Als baasje wil je graag je hond helpen om dit op te lossen, maar wat nou als de oplossing van kwaad naar erger gaat omdat de volgorde niet goed is. Je zet de arm in het gips en gaat een jaar later alsnog naar het ziekenhuis? Een grote kans dat ze dan deze arm opnieuw moeten breken. Training wil je altijd opzetten voor succes. Dan groeit het zelfvertrouwen van je hond maar ook zijn vertrouwen in jou, dat is onmisbaar voor de toekomst. Wanneer je iets gaat trainen wat niet helemaal aansluit bij de behoeftes van je hond, blijft deze onzeker en zoekende naar veiligheid.
Fietsen met zijwieltjes
Het is een beetje als een kindje helpen leren fietsen met zijwieltjes maar de schroefjes van de zijwieltjes niet goed vastzetten. Het kindje ervaart eerst steun maar al vrij snel vallen de zijwieltjes eraf en valt het kindje hard op de grond. Wanneer je de zijwieltjes nu wel goed vastzet zal het een tijdje duren voordat het vertrouwen weer terugkomt. Daarnaast kan het ook heel goed zijn dat een kindje een vrij lange tijd geen fan is van fietsen. En dan kunnen kinderen die oud genoeg zijn om te fietsen, dat nog tegen ons zeggen, op een manier die wij begrijpen. Maar onze hond dwingen we vaak onbewust in een bepaalde situatie waardoor de hond zich in het diepe gegooid voelt.
Wat kun je zelf doen aan een hond met uitvalgedrag?
Als eerste moet je onderzoeken waar komt dit gedrag vandaan? Wat vertelt je hond? Kijk naar de emoties die bij de hond ontstaan? Deze wil je meenemen in het ombuigen van het gedrag. Dit is echt van invloed op de manier hoe je jouw hond het beste kunt helpen. En dan wil je een plan gaan maken hoe je het gaat aanpakken en je wilt bereiken dat jouw hond zelf de keuze maakt in wat hij doet. Maar wel psychologisch-logisch zover beïnvloeden dat de keuze die je hond maakt de keuze is die jij graag ziet. Terwijl je jouw hond zelf de controle geeft over de situatie en jouw hond vrijheid krijgt om een keuze te maken.
Zo bouw je aan zelfvertrouwen voor je hond. Werk je aan veiligheid en vertrouwen. Omdat je samen gaat werken vanuit een relatie met je hond, rekening houdt met zijn gevoelens en ga jij grenzen en beperkingen stellen waardoor ze rust en kalmte gaan ervaren. Op die manier kun je veel meer bereiken en ontstaat er een vriendschap voor het leven.
Valt jouw hond uit naar andere honden? Hoe kleiner het boompje is, hoe makkelijker je deze eruit kunt halen. Hoe groter de boom wordt, hoe lastiger dit gaat. Heb je al een omgehakte boom? Maar blijven de wortels groeien? Met een beetje pech moet je het halve terras uit de tuin halen om de boom goed weg te kunnen halen. Uitval gedrag kost tijd, zet de oefeningen op voor succes en steun je hond hierin. Door te leren hoe je hond met deze situatie om moet gaan. Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Heb jij een hond met uitvalgedrag?
Weet je niet zo goed hoe dit je kunt aanpakken? Ik kan je helpen.
Wat kan ik voor je doen?
- We gaan samen aan de slag met je hond door te kijken war deze nodig heeft
- Je gaat positief samenwerken met je hond, zodat de ontspanning snel terugkomt en wandelen weer leuk wordt, zowel voor jou als je hond
- Je krijgt inzicht in dat wat je hond jouw vertelt
- We gaan werken vanuit leiderschap, niet overheersend of hard maar leiderschap door je hond te helpen en te begeleiden
- Leer je hoe je aan de slag kunt met de behoeftes van je hond
- Je hond leren dat jij er vanaf nu echt voor hem bent en helpt.
- Jou helpen je hond dat veilige gevoel te geven