Als je hond angstig is..

Is je hond angstig voor: mensen, andere honden, fietsers, visite, containers, of gewoon op straat? Angst is iets wat in het begin veel voorkomt bij honden uit het buitenland. Wetenschappers zeggen dat voor mensen verhuizen een ingrijpende gebeurtenis is waar veel spanning en stress bij komt kijken. Probeer je dan eens voor te stellen wat dit met je hond doet? Het beestje heeft geen idee wat er allemaal staat te gebeuren. Je hond reist per bus of vliegtuig naar een nieuwe bestemming.

Wanneer er bij paarden gevaar dreigt dan kan het paard twee dingen doen vluchten of vechten. Wanneer een kudde samen is, zal een hengst vechten om zijn kudde te verdedigen. Ook een merrie vecht om haar veulen te beschermen. En wanneer een paard wordt aangevallen door roofdier zal het ook vechten voor zijn leven.

Wanneer angst een andere vorm aanneemt

Het is dus normaal dat een hond angstig kan zijn voor iets. Toch zien we ook buitenlandse honden die angst ervaren voor iets wat geen bedreiging is, extreme angsten zelfs. Wanneer je hond angstig is, zien we een gespannen lichaamshouding, hijgen, trillen of het laten lopen van ontlasting.

Een hond die zo bang is, kan als hij voor zijn gevoel geen uitweg meer ziet ook happen als laatste poging om te overleven. Weet dat hier, zoals soms wel eens wordt beweerd, geen agressieve hond onderligt. Het is een reflex van het lichaam om te overleven. Hoe langer een hond dit gedrag ervaart, hoe langer het ook duurt om de hond te helpen. Wanneer je hond continu in angst leeft, zal het lichaam ook continu stresshormonen aanmaken. Deze hormonen zetten het lichaam aan tot actie en maakt het trainen met de hond bijna niet mogelijk. Wanneer een hond veel angst in zijn lichaam heeft, zien we ook dat weglopen een psychisch onderdeel van zijn gedrag kan worden.

hond angstig
Redenen waarom je hond gedragsproblemen kan vertonen. Gedrag komt nooit voort uit 1 reden, maar het is belangrijk om het hele plaatje compleet te maken.

Wanneer trainen met een hond die angstig is niet meer mogelijk is?

Door de intensiteit en de langdurigheid van de angst kan dit gedrag omslaan in chronische stress/angst en zelfs in angstagressie. Is de hond dan agressief? Nee, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Het is alleen het laatste middel van de hond om zichzelf in veiligheid te brengen. Wanneer je jouw hond wilt helpen om dit op te lossen is de allerbelangrijkste basis het opbouwen van vertrouwen. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet vanzelf gebeurt. Bij ieder gedrag waar je tegenaan loopt met je hond is het nodig om te kijken naar: het waarom? Wat heeft je hond van jou nodig? Hoe is dit gedrag ontstaan?

Het is niet zo dat iedere hond die bang is, mishandeld is. Het is wel zo dat een groot deel van de honden onbegrepen is. Onbegrepen wordt en er niet wordt geluisterd naar de hond. In deze gevallen raakt de hond in de war. Wanneer je een hond hebt die al een beetje pessimistisch is ingesteld, is het nog belangrijker dat jij leert om te luisteren naar je hond.

Om je hond echt te helpen is het belangrijk om breed naar je hond te kijken. De vraag waar komt dit gedrag vandaan? Wat communiceert je hond? Wat heeft je hond nodig en wat kunnen we verder voor hem betekenen door hem te ondersteunen. Hoe zit het met de voeding van je hond? En wat kunnen we inzetten om de innerlijke balans van je hond terug te brengen?

Wist je dit?

Wanneer je hond angstig is maakt hij continue adrenaline aan . In extreme gevallen kan het een hond zelfs fataal worden. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan eens naar mijn blog over emoties. Angst is iets wat je graag goed wilt aanpakken. Het belangrijkste is om te zoeken wat de oorzaak van de angst is. Een hond met angst is moeilijker te helpen dan een hond met agressie. Angst is namelijk een hele sterke emotie maar je hond kan hier niet zelf een einde aan maken. De hond kan dit alleen oplossen met hulp van jou als baasje. 

In mijn werk als hondencoach kom ik vaak bij honden die handelen vanuit angst. Het is belangrijk om te kijken waar deze angsten vandaan komen. Angst op zich is een emotie en emoties kun je niet zomaar veranderen. Het meeste kom ik bij mensen die al vaker hulp hebben gehad, maar zonder resultaat. Als ik dan vraag naar de oefeningen en het management, zijn dit vaak hele goede oefeningen. Maar waarom werkt het dan niet altijd? Vaak heeft een hond, en helemaal een buitenlandse hond, een stapje extra nodig. Je wilt dus een laagje dieper gaan juist wanneer je hond angstig is.

Een belangrijk deel in het ombuigen van gedrag is om ook om rekening te houden met neurotransmitters die de hond aanmaakt. Je kijkt daarbij bijvoorbeeld ook naar de invloed van de voeding van de hond. Angst/ stress gaat in het lichaam altijd boven gezonde stoffen omdat dat gemaakt is om te overleven.

Is jouw hond angstig?

Als jouw hond angstig is, dan kan dit gespannen situaties met zich meebrengen. Maar weet je dat je jouw hond hier echt mee kunt helpen?

Wat kan ik voor je doen?

  • Je gaat aan de slag met je lichaamstaal, zodat je hond sneller begrijpt wat je wel van hem wilt
  • We gaan samen aan de slag met je hond door te kijken war deze nodig heeft.
  • Je krijgt inzicht in dat wat je hond jouw vertelt
  • Leer je hoe je aan de slag kunt met de behoeftes van je hond
  • Je hond leren dat jij er vanaf nu echt voor hem bent en helpt
  • Jou helpen je hond dat veilige gevoel te geven

Plaats een reactie