De neus van de hond – hoe komt het dat ze zo goed kunnen ruiken?

Wetenschappers zeggen dat honden kunnen ruiken wat de leeftijd, geslacht en het humeur van andere honden is.. Hoe komt het dat honden zo goed kunnen ruiken? In dit artikel leg ik je iets uit over de neus van de hond. Terwijl wij vooral onze ogen gebruiken om dingen waar te nemen, gebruiken honden hun neus.

Misschien heb jij je altijd al afgevraagd waarom een hond een natte neus heeft? De neus van de hond is nat en kan daardoor geurdeeltjes beter opvangen.. Als een hond ademhaalt, wordt de lucht in de neus over twee aparte ruimten verdeeld: één om te ademhalen en één specifiek om te ruiken. Tijdens het snuffelen wordt de lucht geleid naar de gebieden waar zich de geurreceptoren bevinden.

De neus van de hond

Het reuk gedeelte van de hond kan 130 vierkante centimeter of groter zijn. Bij ons is dat maar 5 vierkante centimeter..Een hond kan tot 50 keer zoveel reukcellen hebben als een mens.

Dat samen zorgt er voor dat honden componenten van een complexe geur van elkaar kunnen onderscheiden. Wij kunnen bijvoorbeeld soep ruiken, maar volgens sommige deskundigen kan een hond elk ingrediënt ervan ruiken..

Wist jij dit? Kun jij wel wat hulp gebruiken? Waarom zou je wachten als er nu al een oplossing is?