Een tweede hond

Superleuk, je gaat je hondengezin uitbreiden! Maar hoe pak je dit aan de eerste kennismaking met een tweede hond?

Honden zijn gewend om in roedels te leven. Alleen kiezen honden normaal hun eigen roedel, maar nu ben jij degene die dit voor hun beslist.

Het is dus ook aan jou om dit in goede banen te leiden. Iedere verandering voor je hond zorgt voor een beetje stress. Dus ook de verandering ook een tweede hond er bij te plaatsen. Honden vertrouwen niet zo maar iedere nieuweling in hun roedel. Het heeft even tijd nodig voordat iedereen weer weet waar hij/zijn aan toe is.

De eerste kennismaking is dus ontzettend belangrijk. Als de basis goed is, groeit de harmonie en het vertrouwen de weken erna. De eerste stap begint al onlinešŸ˜‰, bij het uitkiezen van een nieuw gezinslid. Want als je een hele drukke samen met een hele rustige hond plaatst of een hele bange bij een hele bange, dan kun je misschien wel al bedenken dat dit niet het beste in elkaar naar bovenhaalt.

Of wat denk je van een senior en junior? De drukke energiebom kan veel stress veroorzaken bij je oudere hond. Stress kan zelfs tot uiting komen door meer verharen, krabben, blaasontsteking en vage klachten. Een belangrijke verantwoordelijkheid dus als eigenaar om een goede match te vinden.

Verwacht niet dat je eerste hond de nieuwe gelijk accepteert. Geef de honden rust, ruimte, regelmaat en tijd! Laat ze niet samen alleen. En vergeet je eerste hond niet aandacht te blijven geven! Onthou dat deze situatie voor beide honden stress meebrengt, maar als je het goed aanpakt een echte aanwinst kan zijn. Wil jij je honden hier mee kunnen helpen? Dat leer ik je graag.