Als je hond een gedragsprobleem heeft ontwikkeld, kijk dan eens goed of je kunt ontdekken wat daarachter zit. En kijk ook goed naar jezelf. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat gedragsproblemen altijd door ons als baasjes ontstaan hoor 🙂 maar wij kunnen wel invloed hebben op het gedrag. Ben je benieuwd wat ik bedoel lees dan verder.
Bijvoorbeeld met het warme weer de afgelopen tijd (zomer 2022) was het soms niet mogelijk om je hond meerdere keren per dag fatsoenlijke beweging te geven. Er waren soms dagen gewoon zo warm, te warm voor de hond. De ochtend wandeling als je heel vroeg uit bed ging was goed te doen, maar de rest van de dag was het lastig.
Stel je voor dat je de volgende ochtend lekker vroeg opstaat, een uur of 05.30 en je hond die trekt maar aan de lijn. Dat kan super vervelend zijn natuurlijk, bovendien krijg je ook last van je schouder en het is alles behalve een ontspannen wandeling. Je bedenkt dat je hier nu aan wilt werken of je gaat het misschien wel corrigeren is dat dan eerlijk naar je hond toe? Want waarom trekt je hond op dat moment aan de lijn? Is het omdat hij de lijn niet begrijpt? Omdat hij iets ruikt waar hij naar toe wil? Is het omdat hij zich niet kan gedragen? Als je eerlijk kijkt is de kans het grootst dat hij nu aan de lijn trekt omdat hij ontzettend veel energie heeft. Al die energie kan er niet uit met de warmte en ook al kost de warmte ook energie het hoopt ook op. Al die opbouwende stoffen in het lichaam van je hond. Soms is er dus een goede reden voor een gedragsprobleem en bedenk dat als iets plotseling ontstaan niet altijd een gedragsprobleem van je hond is.
Kun je hier dan niet aan werken? Ja hoor, ook op zo’n moment maar het moet wel eerlijk zijn naar je hond toe. Als het gedrag van je hond plotseling verandert probeert hij iets aan je te vertellen en zul je naar een oplossing moeten zoeken voor het probleem voor je hond, door goed naar je hond te kijken. Dit kan echt ontzettend moeilijk zijn en daarom is het krijgen van hulp fijn. Hoe goed ken jij jouw hond?
Als je hond bijvoorbeeld zindelijk is en op een dag kom je thuis en je vindt iets in huis, dan kan er een keer zijn dat hij zich niet helemaal lekker voelde of iets verkeerd gegeten etc. Maar als je hond meerdere keren in huis begint te plassen dan zou het bijvoorbeeld kunnen dat hij een blaasontsteking heeft en niet een gedragsprobleem. Maar ook spanning door een verandering in je dagelijkse leven kan dit veroorzaken. Kinderen gaan na de vakantie weer naar school en het hele ritme verandert weer. Dit kan voor een flinke stijging in de hormoonspiegel van je hond zorgen en wel zorgen voor gedragsproblemen die plotseling onstaan.
Als baasjes erkennen wij vaak onze honden dezelfde emoties toe als dat wij zelf ervaren. Maar onze hond is de in de eerste plaats en dier en die reageert volgens zijn Instinct. En honden hebben zeker emoties dat absoluut. Dat is wetenschappelijk bewezen en dat zien we ook terug bij onze honden, maar onze honden hebben in de eerste plaats behoeften die anders zijn dan mensen.
Bijvoorbeeld een tijdje geleden was ik op huisbezoek bij iemand en de hond sprong heel erg tegen de mensen op wanneer ze thuis kwamen of wanneer er visite kwam. Wij als mensen zijn als we enthousiast zijn vrolijk en sommige die springen van de bank op als hun voetbalclub een doelpunt heeft gemaakt. Maar wanneer we dit gedrag bij onze hond zien op het moment dat we thuiskomen zijn er veel baasjes die denken dat een hond hun super gemist heeft en echt ontzettend blij is dat je er weer bent.
Maar is dat zo is je hond echt zo blij dat jij weer thuis bent of zit er iets anders achter? Vaak gedraagt en hond zich op een bepaalde manier omdat hij van ons heeft geleerd dat wij dit graag willen. Onbedoeld geven wij signalen af naar onze hond. Bij veel huisbezoeken zeggen mensen ik vind het zo vervelend dat de hond dit doet wanneer ik hun vraag naar hun hond te lopen om ze dan te helpen met wat hij wel moet doen, zie ik vaak baasjes die dan juist met hun lichaamstaal aan de hond vertellen: ik ben zo blij dat jij je zo gedraagt.