Hoe help je een hooggevoelige hond? Tips en advies

Hooggevoelige honden hebben een intensere beleving van prikkels en reageren vaak sterker op hun omgeving. Zoals je in het vorige blog hebt kunnen lezen: zijn buitenlandse honden vaak gevoeliger in hun reacties. Als eigenaar van een hooggevoelige hond is het belangrijk om te weten hoe je jouw hond kunt ondersteunen en een veilige omgeving kunt bieden. In dit blogartikel delen we enkele waardevolle tips en adviezen om je hooggevoelige hond te helpen.

Hoe help je een hooggevoelige hond?

1. Creëer een rustige en voorspelbare omgeving:

Hooggevoelige honden gedijen goed in een rustige omgeving met weinig prikkels. Probeer harde geluiden, felle lichten en andere overweldigende factoren zoveel mogelijk te verminderen. Houd een vast dagelijks schema aan zodat je hond weet wat hij kan verwachten. Dit helpt hem zich veilig en geborgen te voelen.

2. Geef je hond een veilige plek:

Creëer een speciale plek waar je hond zich kan terugtrekken als hij overprikkeld of gestrest is. Dit kan een rustige kamer zijn met comfortabele mand, deken of bench waarin je hond zich veilig voelt. Moedig hem aan om deze plek op te zoeken wanneer hij behoefte heeft aan rust en ontspanning. Maak deze plek ook aangenaam met een lekkere deken om onder te kruipen of in te graven.

3. Beperk blootstelling aan overweldigende situaties:

Hooggevoelige honden kunnen angstig of gestrest raken door bepaalde situaties of omgevingen. Probeer de blootstelling aan deze situaties te beperken of bouw het geleidelijk op. Bijvoorbeeld, als je hond bang is voor vuurwerk, zorg dan voor een veilige plek tijdens feestdagen met vuurwerk en gebruik eventueel rustgevende middelen zoals een Thundershirt, de Relexopet of kalmerende supplementen.

Hoe help je een hooggevoelige hond? Tips en advies
4. Positieve training en beloningen:

Hooggevoelige honden reageren over het algemeen goed op positieve trainingstechnieken. Gebruik beloningen, zoals kleine traktaties of lof, om gewenst gedrag te versterken. Wees geduldig en begripvol tijdens de training, omdat hooggevoelige honden gevoelig kunnen zijn voor te veel druk of negatieve feedback.

5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie:

Hoewel rust belangrijk is voor hooggevoelige honden, hebben ze ook behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Maak dagelijks tijd vrij voor wandelingen, speelsessies en activiteiten die de geest van je hond uitdagen. Dit helpt bij het verlichten van eventuele opgebouwde spanning en bevordert het welzijn van je hond.

6. Raadpleeg een professional:

Als je merkt dat je hooggevoelige hond moeite heeft om zich aan te passen of ernstige angst vertoont, overweeg dan om een professionele hondentrainer of gedragstherapeut te raadplegen. Deze experts kunnen specifiek advies en begeleiding bieden om jou en je hond te helpen omgaan met de hooggevoeligheid.

Conclusie: Hoe help je een hooggevoelige hond?

Het begrijpen en ondersteunen van een hooggevoelige hond vergt geduld, toewijding en begrip. Door een rustige omgeving te creëren, je hond een veilige plek te bieden, overprikkeling te beperken, positieve training toe te passen en voldoende lichaamsbeweging te geven, kun je je hooggevoelige hond helpen om zich beter aan te passen aan de wereld om hem heen. Vergeet niet dat elke hond uniek is, dus observeer en leer het gedrag van jouw hond goed kennen om te bepalen welke strategieën het beste werken voor hem.

Op de hoogte blijven

Please wait...

Gelukt! Je staat op de lijst.

Plaats een reactie