Hooggevoeligheid bij honden: Hoe herken je het?

Hooggevoeligheid, ook wel bekend als hoogsensitiviteit, is een eigenschap die niet alleen bij mensen voorkomt, maar ook bij honden. Hooggevoelige honden ervaren prikkels intensiever en reageren vaak sterker op hun omgeving. Als eigenaar is het belangrijk om de tekenen van hooggevoeligheid bij je hond te herkennen. Op deze manier kun je hiermee rekening houden en je hond kunt ondersteunen. In dit blogartikel bespreken we enkele punten die kunnen duiden op hooggevoeligheid bij honden. Ook bespreken we tips hoe jij je hond kunt helpen.

Als eigenaar is het belangrijk om te weten hoe je jouw hond kunt ondersteunen en een veilige omgeving kunt bieden. Net zoals bij mensen is iedere hond uniek en reageert dus ook iedere hond anders. Hooggevoeligheid is geen excuus voor ongewenst gedrag van je hond, maar het is wel belangrijk om het te begrijpen als een mogelijke oorzaak. Pas dan kun je er ook voor je hond zijn, er samen aanwerken en zoeken naar de juiste balans.

Hooggevoeligheid bij honden: Hoe herken je het?

1. Overgevoeligheid voor geluiden: Hooggevoelige honden kunnen gevoelig reageren op harde geluiden, zoals vuurwerk, onweer of luide stemmen. Ze kunnen hierdoor sneller schrikachtig zijn en proberen te vluchten of zichzelf verstoppen. Daarnaast kunnen ze ook reageren op subtiele geluiden die andere honden mogelijk niet opmerken.

2. Gevoeligheid voor visuele prikkels: wanneer je hond hooggevoelig is, kan hij een sterke reactie vertonen op visuele prikkels. Je kunt denken aan bewegende objecten, felle lichten of snel veranderende situaties. Ze kunnen hierdoor angstig of nerveus worden en proberen zichzelf terug te trekken. Anderen kunnen juist heel snel erg fel gaan reageren op bijvoorbeeld een gans die hoog in de lucht vliegt.

3. Intense reactie op aanraking: Hooggevoelige honden reageren vaak. anders op aanrakingen dan andere honden. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen bij te veel fysiek contact of juist een sterke behoefte hebben aan geruststellende aanrakingen. Zo komt het ook voor dat ze overgevoelig reageren op bepaalde aanrakingen, zoals borstelen of het knippen van de nagels.

4. Sterke emotionele reacties: Hooggevoelige honden kunnen intense emoties ervaren en sterker reageren op stressvolle situaties. Ze kunnen snel overweldigd raken door veranderingen in hun omgeving of nieuwe ervaringen. Dit kan zich uiten in nervositeit, angst, of zelfs agressie.

5. Veranderingen in eetgedrag: Hooggevoelige honden zijn gevoelig voor veranderingen, dit zie je ook terug in hun in hun eetgewoonten. Ze kunnen kieskeurige eters zijn, of juist weken moeite hebben met het eten wat ze ‘normaal gesproken’ graag eten. Ook kunnen ze juist extra gevoelig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Sommige honden kunnen ook last hebben van spijsverteringsproblemen als reactie op stressvolle situaties.

6. Ze bleven intense emotionele reacties: Deze honden kunnen sterke emotionele reacties vertonen op verschillende situaties. Ze kunnen bijvoorbeeld buitengewoon enthousiast of juist erg angstig worden in nieuwe omgevingen of bij veranderingen in hun dagelijkse routine.

7. Diepe observatie en gevoeligheid voor de stemming van hun baasje: Hooggevoelige honden zijn vaak in staat om subtielere signalen op te pikken van hun eigenaar, zoals stemmingsveranderingen of spanning. Ze kunnen proberen hun baasje te troosten of vermijden als ze merken dat hun eigenaar gestrest of verdrietig is.

8. Hooggevoelige honden kunnen gevoeliger zijn voor lichamelijke ongemakken zoals allergieën, spijsverteringsproblemen of huidaandoeningen. Deze reacties kunnen worden veroorzaakt door stress of overprikkeling.

9. Sterke band met hun eigenaar: Hooggevoelige honden hebben vaak een sterke emotionele band met hun eigenaar. Ze zijn vaak aanhankelijk, gehecht en gevoelig voor de stemmingen van hun baasje. Ze kunnen het meest op hun gemak zijn wanneer ze zich veilig voelen in de nabijheid van hun geliefde eigenaar.

Hooggevoeligheid bij honden: Hoe herken je het?

Mijn Hond is hooggevoelig?

Wanneer je een aantal punten herkent is je hond niet automatisch hooggevoelig. Het kan, maar de punten hierboven zijn punten die bij iedere hond voor kunnen komen. Het gaat om de intensiteit en de langere hersteltijd, de combinatie van verschillende punten en meer begeleiding die je hond nodig heeft.

Hooggevoelige honden hebben een overgevoeligheid voor prikkels: Hooggevoelige honden kunnen sterk reageren op externe prikkels zoals harde geluiden, fel licht of drukke omgevingen. Ze kunnen angstig, nerveus of zelfs overweldigd raken in hun gedrag hiervan.

Conclusie:

Als eigenaar is het belangrijk om de hooggevoeligheid van je hond te herkennen. Dan kun je hem op de juiste manier ondersteunen en een veilige omgeving bieden. Als je hond hooggevoelig is betekent dit voor ons als baasje dat we ze beter moeten helpen en harder moeten werken. Het kan nodig zijn om situaties waar je hond overprikkeld raakt te vermijden of te beperken, en alternatieve manieren te vinden om hem te laten ontspannen en kalmeren.

Door de prikkels in de omgeving te verminderen, regelmatige rustmomenten in te bouwen en positieve trainingstechnieken te gebruiken, kun je je hooggevoelige hond helpen zich prettiger te voelen. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een professionele hondentrainer of gedragstherapeut die ervaring heeft met hooggevoelige honden. Door begrip en geduld te tonen, kun je een gelukkig en evenwichtig leven voor je hooggevoelige hond bevorderen. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag en welzijn van je hond, ongeacht zijn gevoeligheid.

Het is belangrijk om je hond op te voeden, grenzen te stellen en hem te voorzien van een veilige en gestructureerde omgeving. Begrip tonen voor zijn hooggevoeligheid betekent niet toegeven aan ongewenst gedrag, maar het betekent wel dat je zijn behoeften serieus neemt en op zoek gaat naar manieren om hem te ondersteunen. Bij buitenlandse honden herkennen we vaker hooggevoeligheid, hoe dit komt kun je hier lezen.

Op de hoogte blijven

Please wait...

Gelukt! Je staat op de lijst.

Plaats een reactie