Vraag jij je wel eens af hoe je hond de wereld om ons heen waarneemt? De waarheid is dat niemand natuurlijk weet wat je hond precies denkt. Net zoals wij niet kunnen weten wat een ander ”echt” denkt. Toen ik (jaren geleden) nog op school zat, mochten we geen emoties toekennen aan honden, trouwens niet alleen aan honden. Ik heb dit altijd raar gevonden, want ik zag toch echt duidelijk aan onze honden, katten, paarden, konijnen en de andere dieren hoe ze zich wel of niet voelde.
Gelukkig denken veel mensen hier nu anders over en geloven ze dat dieren wel emoties hebben. Dankzij neurowetenschapper Jaak Panksepp, die een groot deel van zijn leven onderzoek heeft gedaan naar de emoties van dieren, kunnen we ook wetenschappelijk onderbouwen dat dieren emoties hebben. Hij heeft 7 emotionele toestanden bij honden ontdekt en op basis van hersenscans en stimulaties toonde hij aan dat we allemaal dezelfde basis emoties hebben.
Al deze emoties brengen hun eigen neurotransmitters met zich mee. Dat zijn stofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen / kliercellen en spiercellen. We weten dus dat onze honden onder invloed staan van emoties. We weten ook dat bepaalde stofjes meer worden aangemaakt naar aanleiding van bepaald emoties en we weten dat de hond een ontzettende goed ontwikkelde neus heeft, mocht je hier nog aan twijfelen, lees dan zeker deze twee blogs over de ”Neus van de hond” en ”Herdershonden”.
Waardoor worden emoties beïnvloedt?
Als je bijvoorbeeld op straat loopt, zien wij een lege straat. Misschien steekt er een keer een kat over, misschien vliegt er vogel voorbij, maar voor ons is het een rustige straat. Dat klopt, wij nemen ten eerste waar met onze ogen. Onze honden daarin tegen nemen als eerste de omgeving waar met hun neus. Zij ruiken dus allerlei gebeurtenissen gedurende de dag. Mensen die voorbij zijn gelopen, katten, andere honden, verkeer, eventueel nog luchtjes die de wind meebrengt. Voor je hond kan een rustige straat dus al ontzettend veel te vertellen hebben, terwijl het voor ons misschien een saaie wandeling lijkt. De dingen die wij ruiken, zien, horen, kunnen onze emoties beinvloeden, denk aan muziek, het ruiken van iets lekkers of het zien van iets waar je blij of bang van wordt. Wanneer je ergens tegenaanloopt is het dus ook belangrijk om niet alleen het probleem aan te willen pakken met tips, daarmee blijf je namelijk vooral aan de oppervlakte zitten van wat je hond uit. Maar dieper te gaan en te kijken naar de emoties van je hond. Deze wil je namelijk ook meenemen in de oplossing en je hond helpen om deze emoties om te buigen naar andere associaties en emoties.