Herdershond als werkhond

De herdershond is echt een geweldige hond. Maar wist je dat de herdershond als werkhond met schapen ook een absolute uitblinker is? Eén Britse schaapherder runt zijn hele boederij, met de hulp van één herdershond als werkhond, terwijl vroeger drie mannen daar een dagtaak aan hadden. In het boek „I Bought a Mountain” wordt verteld „Heuvelland zou zonder honden waardeloos zijn . . . Op de Dyffryn zouden volgens mij honderd man nog niet zonder hulp schapen bijeen kunnen brengen. Met honden erbij kunnen dertien man het klaarspelen.”

Veel hangt af van de aard van het land dat beweid wordt. Maar wat voor terrein het ook is, de schaapherders zijn het erover eens dat ze niet zonder een goed getrainde herdershond als werkhond kunnen.

De herdershond als werkhond, is onmisbaar wanneer de schapen geschoren moeten worden, als een bepaald schaap afgezonderd moet worden om een merkteken of een injectie te krijgen, als een aantal schapen van de rest gescheiden moet worden, en als een ooi ertoe gebracht moet worden een lam te zogen dat niet van haar is.

Herdershond inzetbaarheid met schapen

Honden zijn ook ontzettend waardevol bij het terugvinden van schapen die onder hoge bergen opgewaaid sneeuw bedolven zijn geraakt. Zo raakte er jaren geleden in Derbyshire, Engeland, een schapenfokker meer dan 700 schapen kwijt. Maar zijn hond kreeg het voor elkaar om ongeveer 500 schapen terug te vinden. De herdershond vond zelfs drie schapen die twee meter diep bedolven lagen onder sneeuw die als steen zo hard geworden was. Ze waren meer dan acht weken bedolven geweest, en om in leven te blijven hadden ze al de wol van elkaars rug afgevreten.

Hedershond als werkhond

Gehoorzaamheid wordt goed geïllustreerd door het verhaal van Jed. Op een dag was haar baas samen met haar en twee puppies die in opleiding waren, de schapen aan het weiden. Hij zond Jed de hei over om enkele schapen naar een hek daar in de buurt te brengen. Terwijl Jed haar werk ging doen, sprongen de puppies plotseling de weg op, voor een naderende vrachtwagen. De herder redde het leven van de hondjes, maar raakte door de aanrijding zelf buiten bewustzijn en moest naar het ziekenhuis worden gebracht, waar hij later stierf. Dit gebeurde omstreeks twee uur ’s middags. In de verwarring vergat men de honden, totdat de zoon van de herder om een uur of vijf naar ze vroeg. Het bleek dat de puppies naar een herberg in de buurt waren gebracht. En waar was Jed? Men vond haar bij de schapen, waar ze wachtte totdat haar baas het hek zou opendoen.

Herdershonden zijn geweldige honden, maar een herdershond als werkhond, zorgt ook voor voldoening bij je hond. Heb jij dus een geweldige herdershond of een mix met een herdershond? Bedenk dan dat je hond niet genoeg heeft aan een uurtje wandelen per dag :). Heb jij hulp nodig om je herdershond extra uitdagingen te geven of heb je een herdershond die niet moe te krijgen is? Neem dan contact met mij op.

Plaats een reactie