Help! Mijn pup bijt. Dat is een veel voorkomende vraag. Maar waar komt dit bijten van je pup eigenlijk vandaan en wat kun je nou het beste doen wanneer je pup bijt? Veel mensen lopen hier tegenaan, bijten in kleding, bijten naar handen. Het krijgen van een puppy is een opwindende en vreugdevolle ervaring. Maar wat doe je wanneer die schattige kleine pup begint te bijten? Het bijten van pups is een veelvoorkomend gedrag dat deel uitmaakt van hun ontwikkelingsproces. In dit artikel zullen we bespreken waarom pups bijten en wat je kunt doen om dit gedrag aan te pakken, zodat je kunt genieten van een gelukkige en gehoorzame hond.
Waarom bijten pups?
Het bijten van pups is een natuurlijk gedrag dat voortkomt uit verschillende redenen. Ten eerste, pups verkennen de wereld met hun mond. Net zoals baby’s objecten in hun mond stoppen om ze te onderzoeken, gebruiken pups hun mond om nieuwe dingen te ontdekken. Ten tweede, tijdens het wisselen van tanden kunnen pups last hebben van jeukend en pijnlijk tandvlees, waardoor ze de behoefte hebben om te bijten en kauwen om verlichting te vinden. Wanneer er tandjes worden gewisseld, gaat je pup om de pijn te verzachten meer dingen zoeken om op te kauwen of te slopen. Maar bijten in en naar ons is heeft niet iets met het wisselen van de tanden te maken. Ook is er een klein verschil of je pup bijt terwijl je met hem/haar aan het spelen bent of wanneer het je opvalt dat je in de dagelijkse bezigheden vaker denkt: hmm, mijn pup bijt wel veel en wat is het vervelend. Ten slotte, spelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van pups, en bijten is een normaal onderdeel van hun spelgedrag.
Maar er is nog een reden waarom pups vaak happen/bijten. Net als kinderen die moe zijn een beetje ”vervelend” kunnen worden, worden pups ook ”vervelend” als ze moe zijn. Wist jij dat een pup 20-22u per dag slaap nodig heeft? En wees eens eerlijk, slaapt jouw pup echt zoveel en slaapt je pup dan ook diep? Zo niet, probeer je pup dan te stimuleren om meer te gaan slapen. Je zult zien wanneer je jouw pup helpt om meer en beter te slapen, dat dit een wereld van verschil maakt. Kinderen vragen vaak ook niet of ze op bed mogen, dus denk niet dat je pup vanzelf gaat slapen als hij/zij moe ik.
Kun je dit op een andere manier voorkomen? Ja, voorkomen wel. Maar nee, de oorzaak wanneer je pup bijt zit in het probleem vermoeidheid. Ik vind het altijd eerlijker en doeltreffender om te werken aan de behoeftes van de hond. Wanneer je het symptoom gaat bestrijden (in dit geval is dus de vraag: dat je pup bijt). Gaat je pup op een andere manier zijn slaapprobleem bij ons neerleggen en komt er dus ongewenst gedrag op een andere manier tot uiting. Het gevaar is dat hierdoor sommige honden chronische stress kunnen ontwikkelen, een paar voorbeelden waaraan je chronische stress kunt herkennen zijn bijvoorbeeld obsessief likken aan de poten, veel krabben, staartjagen of haaruitval.
Wat kun je doen?
- Geef geschikt kauwspeelgoed: Zorg ervoor dat je puppy voldoende geschikt kauwspeelgoed heeft. Dit helpt om de behoefte aan kauwen te vervullen en voorkomt dat ze aan ongewenste voorwerpen gaan knagen. Kies speelgoed dat speciaal is ontworpen voor puppy’s en zorg ervoor dat het veilig en duurzaam is.
- Geef duidelijke signalen: Leer je puppy dat bijten niet acceptabel is door duidelijke signalen af te geven. Wanneer je puppy bijt, maak dan een hoog piepend geluid om aan te geven dat het pijn doet. Dit imiteert het gedrag van andere puppy’s en honden wanneer ze gewond raken. Stop vervolgens het spel en negeer je puppy een paar minuten. Dit leert je puppy dat bijten leidt tot het beëindigen van het leuke spel.
- Bevorder sociaal spel: Pups hebben behoefte aan sociaal spel om te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Plan speelsessies met andere vriendelijke en goed opgevoede honden om je puppy te laten leren over grenzen en bijtbeheersing. Zorg ervoor dat de andere honden tolerant zijn ten opzichte van puppy’s en laat het spel altijd onder toezicht plaatsvinden.
- Train je puppy: Leer je puppy basiscommando’s zoals “zit”, “lig”, en “blijf”. Door je puppy te trainen, leer je hem ook zelfbeheersing en focus. Een puppy die goed getraind is, zal minder geneigd zijn om ongepast te bijten. Beloon je puppy altijd met lof, aandacht en traktaties voor goed gedrag.
- Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie: Pups hebben veel energie en kunnen zich gaan vervelen, wat kan leiden tot bijtgedrag uit frustratie. Zorg voor voldoende beweging en speeltijd om overtollige energie kwijt te raken. Daarnaast kun je puzzelspeelgoed en snuffelspellen gebruiken om de geest van je puppy te stimuleren.
- Bevorder slaap, slaap, slaap en rust, rust, rust 🙂
Conclusie: Het bijten van pups is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling, maar het is belangrijk om dit gedrag aan te pakken om een gehoorzame en gelukkige hond te krijgen. Door geschikt kauwspeelgoed te geven, duidelijke signalen af te geven, sociaal spel te bevorderen, je puppy te trainen en voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, kun je het bijtgedrag van je puppy onder controle krijgen. Maar naast deze stappen wil je ook echt zorgen dat je pup voldoende slaap en rust heeft. Met geduld, consistentie en positieve versterking zal je pup opgroeien tot een goed opgevoede metgezel.